Plesk vs DirectAdmin: wat zijn de verschillen?

Plesk vs DirectAdmin: wat zijn de verschillen?

Als u op zoek bent naar reseller hosting oplossingen leidt dit vaak tot controlepanelen zoals Plesk of DirectAdmin. Om de uiteindelijke beslissing te nemen is echter een vergelijking tussen de twee vereist. Plesk heeft een betere gebruikersinterface, maar DirectAdmin werkt een stuk sneller. Wij helpen u graag de juiste keuze te maken. Daarom leggen wij in dit artikel uit wat de verschillen zijn tussen Plesk en DirectAdmin.

Ondersteund servertype

Een primaire factor die de keuze voor een controlepaneel bepaalt, is het type server dat uw klant heeft. Het Plesk-configuratiescherm kan zowel op Linux- als op Windows-servers draaien. De ondersteuning van het besturingssysteem van DirectAdmin is echter beperkt tot Linux-servers.

Daarom, wanneer uw klant een Windows-server heeft, is de mogelijke configuratieschermoptie alleen Plesk. Of, als hij een Linux-server heeft, kan de optie Plesk of DirectAdmin zijn. Ook hier hangt de keuze van de server grotendeels af van het type applicatie dat je op de server kan draaien. Als uw klanten bijvoorbeeld op ASP gebaseerde websites moet draaien, kunt u het beste voor een Windows-server kiezen.

Gebruiksgemak

Ten tweede is gebruiksgemak van groot belang bij de keuze tussen Plesk en DirectAdmin. Nogmaals, het gemak hangt af van hoe de gebruikers elke functie van het controlepaneel waarnemen.
DirectAdmin is een eenvoudig en makkelijk te gebruiken paneel. Plesk heeft een brede lijst met functies en te veel opties. Daarom kan het voor een beginner moeilijk zijn om zich aan te passen aan het Plesk-paneel. Maar wanneer gebruikers bekend zijn met de opties, zullen ze Plesk eenvoudiger vinden. Echter, wanneer een gebruiker al jaren met DirectAdmin werkt, kan hij het gemakkelijker vinden dan enig ander paneel.

Licentiekosten

Uiteraard spelen licentiekosten ook een belangrijke rol bij het kiezen van het controlepaneel van een server. DirectAdmin-licenties van Qupra beginnen bij €29,00 per maand, wat geschikt is voor hostingbedrijven die op zoek zijn naar een budgetplan. Daarnaast zijn er twee duurdere alternatieven van respectievelijk €49,- en €89,- per maand. De verschillen tussen de drie pakketten zit hem in het geheugen, opslag, traffic en het aantal domeinen.

De licentiekosten voor Plesk liggen een stukje hoger. De goedkoopste licentie voor Plesk is bij Qupra €49,99 per maand. De duurdere pakketten zijn €84,99 en €124,99 per maand.

Beschikbaarheid van functies

Idealiter zou het controlepaneel het domein en gebruikersbeheer op de server moeten verlichten. Hiervoor helpt de beschikbaarheid van functies. Hoe verschillen Plesk en DirectAdmin van elkaar in vergelijking van de lijst met functies?

Plesk wordt geleverd met veel ingebouwde opties voor serverconfiguratie, toevoeging van componenten of serviceconfiguraties. Het staat PHP- en Perl-scripts toe. Bovendien maakt het de installatie van applicaties zoals WordPress en Joomla mogeljik met slechts één muisklik.
 

DirectAdmin heeft een gebruiksvriendelijk admin gedeelte. Het biedt ook de meeste van dezelfde opties in vergelijking met Plesk. Maar DirectAdmin mist plugn-ins. Dit komt als een groot nadeel voor hostingklanten. Gebruikers kunnen geen applicaties installeren. Daarom raden wij DirectAdmin vooral aan aan klanten die kunnen leven zonder applicaties.

Gebruik van serverbronnen

Ook het gebruik van serverbronnen kan een belangrijke factor zijn bij het kiezen van Plesk versus DirectAdmin.
 

DirectAdmin is een van de eenvoudigste controlepanelen en gebruikt dus weinig serverbronnen. Plesk daarentegen biedt een geweldige gebruikerservaring. Daarom zal het paneel mogelijk niet zo snel verschijnen als DirectAdmin.

Ondersteuning voor hostingsoftware van derden

Het succes van een configuratiescherm hangt ook af van hoe goed het kan worden geïntegreerd met andere hostingsoftware, zoals WHMCS of Blesta. Of hoe goed ze app-installatieprogramma’s met één klik ondersteunen, zoals Softaculous.

Voor klantbeheer en factureringssoftware zoals Blesta, ondersteunt DirectAdmin bepaalde versies. Zo wordt Blesta 5.3 ondersteund met DirectAdmin. Dit omvat echter som handmatige configuratie. Ook Plesk Onyx en eerdere versies van Plesk ondersteunen Blesta. Softaculous is nauw geïntegreerd met zowel Plesk als DirectAdmin.

Reseller hosting van Qupra

Wilt u als reseller website, e-mailadressen of online applicaties van uw klanten hosten? Kies dan voor hosting via Plesk of DirectAdmin hosting van Qupra.