Laag 1, laag 2 en laag 3 glasvezel, wat is het verschil?

Laag 1, laag 2 en laag 3 glasvezel, wat is het verschil?

Qupra gebruikt verschillende netwerken om internet te leveren. Wij gebruiken bijvoorbeeld het KPN-netwerk voor verbindingen over koper. Naast KPN gebruiken we netwerken als E-Fiber en T-Mobile om via glasvezel te verbinden. Alle glasvezelaanbieders van Qupra vindt u hier. Wanneer glasvezel wordt geïnstalleerd bij uw klant, is het aantal beschikbare leveranciers beperkt. Dit heeft te maken met afspraken tussen aanbieders, belichters en netwerken. Ook kunnen uw klanten meer of minder betalen om verbinding te maken met internet dan klanten elders. Hoe zit dit precies? Wij leggen het graag voor u uit.

Lagen 1,2 en 3

Laten we eerst teruggaan naar de basis om een beter idee te geven, namelijk de kabel in de grond. Glasvezeltechnologie heeft verschillende lagen, lagen 1,2 en 3. Alle drie de lagen zijn nodig om glasvezel mee naar huis te nemen voor gebruik. In veel gevallen zijn voor elke laag verschillende partijen nodig. In sommige gevallen is één partij verantwoordelijk voor twee of drie lagen. KPN en Ziggo zijn voorbeelden hiervan. Maar wat houden deze lagen precies in.

Laag 1 (passieve laag)

Dit is de fysieke laag (netwerk). Dat wil zeggen, dit is een gat in de grond met daarin glasvezel en de leidingen eromheen. Deze (glasvezel) kabels worden aangesloten op de kast waar de centrale apparatuur zich bevindt. Deze box wordt ook wel PoP of Point of Presence genoemd. Laag 1 is daarom het daadwerkelijke netwerk dat in de grond ligt.

Bij laag 1 wordt er een fysieke kabel naar de klantlocatie gelegd apparatuur op wordt aangesloten. Hier je hier een modem aan, dan gebeurt er verder niets. Dit is alleen de draad.

Laag 2 (actieve laag)

Laag 2 is de actieve laag. Dit wordt glasvezelbelichting genoemd.  Om glasvezel te kunnen gebruiken, moet de glas “belicht” zijn. Dit betekent dat de informatie door de optische puls naar de glasvezel wordt gebracht. En dit gebeurt met behulp van de apparatuur die is opgeslagen in de PoP. Daarom wordt bij laag 2 ook vaak gesproken over de “belichter”. Zij leveren signalen over het netwerk.

In laag 2 wordt de verbinding actief gemaakt door de glasvezelkabel te voorzien van een connectie met een switch in ons datacenter. U kunt nu de modem gebruiken (u ziet hem vanaf het datacenter) maar u heeft nog geen internet. U kunt alleen verbinden met ons netwerk.

Laag 3 (dienstenlaag)

Dit is de service laag (ISP). Op de service laag worden internet-, tv- en telefoondiensten verzonden van verschillende internetserviceproviders (ISP’s) over glasvezel (laag 1) en door de belichting (laag 2).

Laag 3 is de connectie vanuit het datacenter naar het publieke internet.

Zakelijk glasvezel voor uw klanten

Zoekt u een betrouwbare Wholesale internetverbinding? Dan bent u bij Qupra aan het juiste adres. Als onafhankelijke Wholesale internet provider hebben wij oog voor kwaliteit, innovatie en onze partners. Wij werken graag samen op het gebied van zakelijk internet, zodat u als reseller altijd de beste internetoplossing aan uw klanten kunt bieden. Als Wholesale internet provider zijn wij volledig gericht op u als partner. Bij ons neemt u de dienst Wholesale af, u brengt deze zelf in rekening aan uw klanten en bepaalt dus ook uw eigen marges. Hierbij geniet u van een grote mate van vrijheid in dienstverlening en service.