Ondanks corona groei voor glasvezel

Ondanks corona groei voor glasvezel

De aanleg van glasvezel in Nederland is, ondanks corona, weer aan het toenemen. Door de corona voorschriften graafploegen afstand, informatie avonden online plaatsvinden en ook huisaansluitingen werden gemaakt.

Deze stijging is vooral te danken aan de vele particuliere exploitanten in de buitengebieden. Er zijn ruim 500.000 woningen en in 2020 aangesloten op glasvezel, het hoogste aantal in de afgelopen jaren. In totaal bijna 3,9 miljoen huishoudens over een glasvezelaansluiting. Dit staat gelijk aan circa 46 procent.

Huishoudens kiezen voor meer voor internet met een hogere snelheid. Voor het eerst heeft meer dan de helft van de breedbandaansluitingen een aansluiting met een snelheid van meer dan 100 Mbp/s. Internet via het kabelnetwerk, dat net als glasvezel tot 1 Gbp/s kan procentueel blijven van 50 procent voor snel internet.

De stijging van het aantal glasvezelaansluitingen komt vooral in de afgelopen jaren komende zaken, Glasdraad en actief zijn om de buitengebieden glas in grond te stoppen. Daarnaast zijn er ook lokale glasvezelinitiatieven, zoals WAUWAU en Fore Freedom.

Door het succes van de vele campagnes in de buitengebieden, waarbij bewoners worden bewogen om in te schrijven voor een glasvezel abonnement van een nog aan te leggen, zal de ingezette groei de jaren aanhouden. De schatting is dan ook dat in 2025 bijna zeven miljoen glasvezelaansluitingen aangelegd zijn, wat neerkomt op 84 procent van alle Nederlandse huishoudens.

Wilt u ook weten of het mogelijk is om bij uw klanten een glasvezelverbinding aan te leggen? Dat kan met de Qupra postcodetool. Deze is gratis voor alle partners van Qupra Wholesale.