De beste Internet Service Provider kiezen, hoe doet u dat?

De beste Internet Service Provider kiezen, hoe doet u dat?

In Nederland zijn er momenteel veel Wholesaleproviders (ISP’s) actief op de markt. Maar hoe bepaal je als reseller, IT-bedrijf of telecombedrijf met welke partij je het beste in zee mee kunt gaan? Er zijn twee belangrijke aspecten die de voorkeur voor een partij kunnen bepalen: de techniek en organisatie zelf.

Technische beoordeling

Als Telecom- of ICT-reseller heeft u een groot belang bij een leverancier die alles technisch goed geregeld heeft. Als u telefoonverbindingen of services verkoopt die worden gefaciliteerd en beheerd door uw ISP, is het fijn dat deze diensten stabiel zijn.

Het zou ook interessant zijn om te weten hoeveel datacenters (DC’s) de ISP heeft en hoe deze zijn aangesloten. En wat is de capaciteit van de verbindingen tussen de datacenters? Heeft de ISP een back-uplink met de operators? Wat als de KPN bijvoorbeeld een probleem heeft in het WBA netwerk? Met een niet redundante oplossing hebben uw klanten direct een probleem, en u dus ook.

Er zijn ook enkele verschillen in de onderliggende structuur voor telefoniediensten. Je zult ISP’s tegenkomen die maar één link naar het PSTN hebben. Wat doe je als er iets misgaat met deze link? Het is aan te raden om minimaal twee aansluitingen te gebruiken, bijvoorbeeld KPN en Tele2. In het geval van een probleem met een van deze dienstverleners, kunnen uw klanten nog steeds worden gecontacteerd.

Evaluatie van de organisatie

Wat kan een ISP voor u doen? Als reseller wilt u “klanteigendom”, wat betekent dat voor u? Hoe zijn ISP’s georganiseerd? Maken ze deel uit van een groot beursgenoteerd bedrijf? En wat zijn de projecten voor de komende jaren? Als het bedrijf beursgenoteerd of gedeeltelijk eigendom is van een beleggingsfonds betekent vaak een focus op het vergroten van de aandeelhouderswaarde, maar  interne focus en gebrek aan flexibiliteit zijn ook kenmerkende aspecten van een  geheel of een derde deel van een aanbieder in eigendom.

Wat is voor u als reseller het meest winstgevend dan de vraag? Hier is geen eenvoudig antwoord op, het hangt sterk af van je plan. Wil je  een groot merk besturen met het risico  je klanten te verliezen, of werk je zelf aan het bouwen van je eigen merk en kwaliteit? In het laatste geval heb je een ISP nodig die om je kompas geeft en bereid is. Samen werken aan wederzijds succes, het is een echt partnership.