De stroomvoorziening ons datacenter

De stroomvoorziening ons datacenter

Elektrische stroomsterkte wordt aangegeven in ampères. Wat houdt dat precies in en waar komt deze naam vandaan? En wat heeft dit  te maken met andere elektrische termen, zoals volt, watt, en kWh? Hieronder vindt u enkele van de belangrijkste punten.

Wat is een ampère

Ampère is de eenheid van stroom, net zoals meters een lengte-eenheid zijn. De definitie van ampère is gebaseerd op een speciaal natuurkundig fenomeen. Er is een magnetisch veld rond de geleider. Hoe sterker de stroom, hoe sterker het magnetisch veld. Hierdoor trekken de twee parallelle geleiders elkaar magnetisch aan. Als u twee kabels van hetzelfde type aansluit op dezelfde stroombron en ze met de juiste kracht vastdraait, stroomt er één ampère in elk van deze kabels.

Waar komt de naam ampère vandaan?

De ampère is vernoemd naar André Marie Ampère. Deze Fransman deed in de 18e eeuw belangrijk onderzoek naar elektromagnetisme. Hij onderzocht met name hoe sterk het magnetisch veld rond de draad was. De formule waarmee hij deze relatie tot stand bracht, wordt de wet van Ampère genoemd.

Wat is het verschil tussen ampère en volt?

Een elektrische stroom is als water dan van een berg naar de ze stroomt. Stroomsterkte geeft de hoeveelheid water aan die per seconde stroomt. De spanning is het hoogteverschil tussen de bergen en de zee, waardoor het water stroomt.

Hoe rekent u ampères om naar watt?

Het stroomverbruik van elektrische apparatuur wordt meestal uitgedrukt in watt. Dit de hoeveelheid energie die het apparaat per seconde verbruikt. De relatie tussen ampères en watt is heel eenvoudig. Ampère x volt = watt. Voorbeeld: uw server in ons datacenter werkt op 6 ampère en de netspanning is 230 volt. Dan verbruikt de server 6 x 230 = 1.380 watt.

Hoe rekent u ampères om naar kWh?

Op de hostingfactuur van Qupra staat het stroomverbruik in kWh of een vast afgesproken bedrag. Wel zo safe. kWh is het energieverbruik per uur van een apparaat van 1000 watt. Gebruik daarom, om ampère naar kWh om te rekenen, de formule ampère x volt x uren/ 1000 – kWh. Als we doorgaan met het bovenstaande voorbeeld, verbruikt een serverrack met een stroomsterkte van 6 ampère tot 1,38 kWh (6x 230 x 1/1000) per uur. Een dag draaien van deze server kost dus 33,12 kWh. Met andere woorden, het is ongeveer 900 kWh per maand.

Koelings-coëfficiënt

De server zet elektriciteit om in rekenkracht, maar ook in warmte. Deze warmte wordt via de airconditioning naar buiten afgevoerd. Qupra werkt met een zeer efficiënte Stultz-koelmachine om een koelcapaciteit van 0,3 kWh te berekenen voor elke verbruikte kWh. De zogenaamde 1,3 koelcoëfficiënt. Genoeg om de server voldoende te koelen en draaiende te houden bij Qupra.

Redundancy: 2 feeds

In uw rack bij Qupra ontvangt u tot twee PDU’s (stekkerdozen) met stroom vanuit 2 routes (“feeds”); netstroom en stroom uit de UPS en generator. U kunt uw apparatuur dus met dubbele voedingen voorzien vanuit stroom van 2 kanten. De PDU’s zijn managed of unmanaged van het merk APC. Standaard heeft u keuze uit verschillende ampère contracten bij Qupra, deze zijn te vinden in de prijslijst.